14.05.18

In het Atelier: Isaac Monté

In het Atelier: Isaac Monté

Van Berlijn tot België en van pottenbakkers tot fashion designers: de komende weken stappen we binnen in het atelier van kunstenaars die ons inspireren. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de kunstenaar in jezelf te vinden. Next up:

Isaac Monté

Ontwerper en natuurliefhebber

De kleine ruimte – deels atelier, deels lab, staat vol met potten en pannen en boordevol kleurrijke vloeistofjes en kristallen. In het midden van dit alles zit de – in België geboren, maar in Rotterdam woonachtige – Isaac Monté.

Zijn fascinatie voor de natuur schijnt letterlijk door de door hem ontworpen kristallen vazen. Zijn favoriete bloem? “De Ranonkel. In alle kleuren die je maar kunt bedenken.”

“Mijn grootste inspirator is de natuur. Het idee dat ik mijn ontwerpen in samenwerking met de natuur maak – dat overstijgt alles.” – Isaac Monté

Hoe ben je in je vak gerold?

Nadat ik binnenhuisarchitectuur studeerde in België en Noorwegen, besloot ik product design te studeren aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Daar geef ik nu trouwens ook les. De manier waarop stalagmieten en stalactieten groeien, fascineert mij enorm. Het zijn nét natuurlijke 3D-printers als je het mij vraagt. Ik wilde trouwens ook echt gebruiken als 3D-printers, en heb toen met een aantal mineralen geëxperimenteerd om zo mijn eigen stalactieten te ‘maken’. Dat is ook waar het idee is ontstaan om zelf kristallen te maken.

Met welk materiaal werk je het liefst?

Als ontwerper heb ik een fascinatie voor een heleboel materialen, maar vooral voor hoe ik die kan manipuleren. Bijna al mijn ontwerpen zijn manipulaties of zijn ontstaan uit afvalmateriaal. Ik werk nu bijvoorbeeld aan een project waarbij ik ontwerpen maak van afval van de groente industrie, om er vervolgens verpakkingen voor diezelfde groenten van te maken.

Hoe ziet jouw creatieve proces eruit?

Een creatieve dag begint voor mij altijd met twee essentiele ingredienten: een kop verse koffie en muziek. Heerlijk. Het allerliefste werk ik met mijn handen – ik ben zo’n ontwerper die geen flauw idee heeft hoe hij moet schetsen of tekenen, haha. Als ik met een idee rondloop, ga ik daar meteen mee aan de slag; ik begin gewoon met experimenteren. Meestal is dat een proces dat alle kanten opgaat, maar ik blijf doorgaan tot ik heb gemaakt wat ik in mijn hoofd had.

Wie is je mentor?

Tijdens mijn studie had ik fantastische mentoren en nu laat ik me ook nog steeds inspireren door verschillende mensen die ik als een echte mentor beschouw. Katharina en Thomas bijvoorbeeld, van Studio Mischer’traxler (waar ik stage heb gelopen), inspireren me enorm. Lise Lefebvre , ook een natuurliefhebber, is voor mij een grote inspiratiebron. Zij was trouwens ook een van mijn favoriete docenten.

Wat betekent The art of creating voor jou?

Ik wil mensen verrassen. Eerst zien ze gewoon een mooi ontwerp, maar als ze het verhaal erachter horen – de manier waarop het gemaakt is en hoe ik het materiaal gevormd heb – dan worden ze alleen nog maar enthousiaster. Maar mijn allergrootste inspiratiebron is nog altijd de natuur. Het idee dat mijn ontwerpen uit een samenwerking met de natuur ontstaan, creëert ontzag voor al het andere.

Eén laatste vraag: wie vind je op dit moment inspirerend?

De illustraties van Ernst Haeckel . Je kunt uren naar zijn tekeningen kijken en steeds weer nieuwe details ontdekken. Je wordt keer op keer verrast door de schoonheid van de natuur. Ik raak ook enorm geïnspireerd door mijn zusje Monica Monté . Ze is fotografe en heeft een ontzettend scherp oog voor detail.

Bestel nu een bos uit onze voorjaarscollectie ATELIER . En geef kleur aan je interieur… én atelier!

Lees meer over Isaac en zijn werk op zijn website