25.05.18

In het Atelier: Imre Bergmann – Amsterdam

In het Atelier: Imre Bergmann – Amsterdam

Van Berlijn tot België en van pottenbakkers tot fashion designers: de komende weken stappen we binnen in het atelier van kunstenaars die ons inspireren. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de kunstenaar in jezelf te vinden. Next up:

Ontmoet Imre Bergmann.

Keramisch ontwerper en natuurliefhebber

“Ik wil mensen de schoonheid van het materiaal laten ervaren door ze het ook daadwerkelijk te laten voelen” - Imre Bergmann

Hoe rolde jij in het vak van keramisch ontwerper?

Ik heb jaren in de marketingcommunicatie gewerkt, maar ik merkte dat ik daar niet al mijn creativiteit in kwijt kon. Ik besloot het roer om te gooien door die baan op te zeggen en creatieve cursussen te gaan volgen. Uiteindelijk ben ik naar de Kunstacademie gegaan, waar ik in 2007 afstudeerde.

Geïnspireerd door mijn eindexamenproject ’Wereldservies’ – een conceptueel servies dat mensen uit verschillende culturen samenbrengt en verbindt door hen samen te laten eten – heb ik me na mijn studie aan de Kunstacademie volledig gefocust op het werken met keramiek. Daaruit is mijn label design *by Imre Bergmann ontstaan. Voor ik hieraan begon, had ik nog nooit met keramiek gewerkt. De fijne kneepjes van het vak leerde ik van een keramiekkunstenaar in Den Bosch.

Beschrijf je creatieve proces

Voordat ik begin, maak ik meestal eerst een lange wandeling met mijn honden in de natuur. Dan maak ik wat schetsen om een idee uit te werken, maar vaak werk ik ideeën ook uit in mijn hoofd. De vormen die ik maak ontstaan op de draaischijf. Je kunt dan ter plekke (subtiele) veranderingen aanbrengen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik doe vaak inspiratie op in de natuur. Eigenlijk zie ik overal om me heen dingen die me kunnen inspireren. Dit kan een kleur of textuur zijn die ik tegenkom, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Ook heb ik gemerkt dat het soms beter is om juist even niets te doen, zodat de inspiratie vanzelf kan komen. We krijgen elke dag zo ontzettend veel prikkels binnen, dat het juist ook fijn is om even stil te zijn of even weg te dromen. Jezelf even leegmaken, zodat er weer ruimte kan ontstaan voor iets nieuws.

Wie is je mentor?

Dat is absoluut Joris Link, een kunstenaar uit Den Bosch. Hij werkt al ontzettend lang met keramiek en ik kan altijd bij hem terecht met mijn vragen.

Wat betekent The art of creating voor jou?

Het kunnen creëren met mijn handen, is datgene wat mij gelukkig maakt. Het geeft me inspiratie, flow en drive . Als iemand blij is met het werk dat ik heb gemaakt en daarvan kan genieten, dan is dat een ontzettend compliment en krijg ik daar energie van. Het inspirerende van werken met keramiek is dat je eigenlijk steeds weer wat nieuws leert en eigenlijk nooit uitgeleerd bent. Daarom blijft het zo interessant om met dit materiaal !te werken, er komt zoveel bij kijken en je ontdekt steeds weer wat nieuws.

Welke kunstenaar moeten we zeker leren kennen?

Edmund de Waal. Hij heeft veel mooi porselein gemaakt met celadon glazuur en complete installaties met porselein.

blog_header_creativeprofile_imre-2

Bestel nu een bos uit onze voorjaarscollectie ATELIER . En geef kleur aan je interieur… én atelier!

Bestel je bloemen