11.04.18

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss

Keramist en boetseerder Mia Moss representeert – als je het ons vraagt – de pioenroos: ze betovert je in bloei.

Van Berlijn tot België en van schilders tot pottenbakkers: de komende acht weken stappen we binnen in het atelier van kunstenaars die ons inspireren. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de kunstenaar in jezelf te vinden.

Ontmoet Mia.

Kleurrijk. Speels. Avontuurlijk.

We komen aan in een luchtig en open atelier in Berlijn. Gevuld met zonlicht, klei en blauw glazuur. We zien gezichten op vazen. Achter de draaischijf zit keramist Mia Moss. Haar eigen speelsheid zie je terug in haar creaties.

Wat betekent The art of creating voor jou?

Simpelweg mens zijn. Het brengt je terug naar je basis. Keramiek bestaat al meer dan 30.000 jaar. We hebben ons geëvolueerd terwijl we bezig waren met aardewerk. Maar elke vorm van ambacht is speciaal en onderdeel van ons eigen ik – ik voel me erdoor geaard.

“Iets creëren opent deuren. Als je je eigen dingen maakt, kun je je eigen cultuur maken. Je kunt de dingen om je heen veranderen” – Mia Moss, Moss Keramik

Hoe ben je in de wereld van de keramiek beland?

Pas toen ik was afgestudeerd werd het boetseren serieus. Ik ben opgegroeid in Amerika en studeerde beeldende kunst, met een focus op edelsmeden. Er was daar een keramiekstudio waar iedereen uit de buurt welkom was, the Midwest Clay Project . Ik was er niet weg te slaan. Elke vrije minuut kon je mij daar vinden. Dat ‘t voor iedereen uit de buurt toegankelijk was – jong, oud, beginners en de pro’s – vond ik geweldig. Iedereen werkte samen in dezelfde ruimte.

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss - keramiek

Met welk materiaal werk je ‘t allerliefst?

Klei natuurlijk! En het liefst nog in z’n rauwe, plakkerige vorm. Perfect voor een vers project op de draaischijf. Je kunt ontzettend veel maken met klei. En er zijn steeds weer andere technieken die je kunt proberen.

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss - keramiek 2

Beschrijf je creatieve proces – heb je bijvoorbeeld een vast ritueel?

Misschien kan je het voorbereiden van de klei een vast ritueel noemen? Ik begin in ieder geval altijd met een kop koffie, en open de ramen om lekker wat frisse lucht in m’n Atelier te krijgen. Eenmaal aan de slag luister ik altijd naar muziek of een postcast. Ik heb eigenlijk twee werk ‘modussen’:

Als ik voel dat ik inspiratie heb begin ik gewoon en maak ik dat wat er maar in mij opkomt. Soms heb ik al een idee, en soms laat ik me leiden door de klei. Experimenteren en blijven ontdekken is heel belangrijk.

Natuurlijk zijn er ook dagen dat ik totaal geen inspiratie heb (overkomt ons allemaal). Dan zet ik m’n productie-modus aan en maak ik extra voorraad van iets dat ik vaker maak. Dan hoef ik lekker niet na te denken: het gewicht, design en formaat staan namelijk al vast.

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss 4

Waar doe je inspiratie op?

Door zelf heel wat inspiratie op te doen! Berlijn heeft zoveel mooie galeries die je kunt bekijken, echt! Alleen al door gewoon op straat te lopen raak je geïnspireerd door alle street art die je tegenkomt. Ook lees ik veel om inspiratie op te doen. Op dit moment zit ik midden in de science fiction uit de jaren ‘50-’70. M’n laatste collectie is volledig geïnspireerd door retro-futurism.

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss bloemen

De tool die je echt niet kunt missen?

Ik heb maar één tool uit Amerika meegenomen: m’n speciale lomer , die ik gebruik voor het afwerken van klei. Ik heb ‘m gekregen van iemand en gebruik het op elk moment. En natuurlijk kan ik absoluut niet zonder m’n draaischijf en m’n oven.

Wat beweegt je om kunst te maken?

Ik wil mensen laten inzien dat iedereen zelf van alles kan maken. Iets creëren opent deuren. Voor mij staat iets zelf produceren voor vrijheid en onafhankelijkheid. Als je je eigen dingen maakt, kun je je eigen cultuur maken en dingen op een positieve manier veranderen. Op dit moment werk ik aan iets dat de manier van hoe je dingen gebruikt beïnvloedt. Ik hoop hiermee je dagelijkse routine een beetje te doorbreken. Ik wil ‘m langzamer, meer bewust en leuker maken.

Nog één ding – noem één kunstenaar die we moeten (leren) kennen

Als je net als ik van keramiek houdt, kijk dan eens naar het werk van Maïa Beyrouti . Zij maakt echt inspirerende dingen!

Begint het bij jou ook te kriebelen? Maak je eigen creatie… met onze voorjaarsbloemen! Leg je schildersoverall klaar, pak je kwast erbij en laat je inspireren door een bos uit onze ATELIER collectie.

Bestel je bloemen

Meer over Mia en haar keramiekstudio vind je op haar website .

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss bloemen 2