26.04.18

In het Atelier: Anne Mertens - Amsterdam

In het Atelier: Anne Mertens - Amsterdam

Van Berlijn tot België en van pottenbakkers tot fashion designers: de komende weken stappen we binnen in het atelier van kunstenaars die ons inspireren. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de kunstenaar in jezelf te vinden. Next up:

Anne Mertens.

Modeontwerpster en architectuur fan

Een modern en opgeruimd atelier, haar laatste collectie en materialen perfect gepresenteerd, een opvallende stoel naast een koffietafel met prachtige boeken over architectuur. Achter haar bureau zit modeontwerper Anne Mertens, founder van haar label Detale Studio. Haar stijl: modern, tijdloos, “en met een vleugje sexyness”. Of ze fan van bloemen is? “Ik heb een tattoo van een pioenroos en een dahlia op m’n arm. Zo gek ben ik op deze bloemen”.

“Creatieven veranderen continu de wereld zoals we ‘m nu kennen. Ik hoop dat ik ook een piepklein deel van die verandering mag uitmaken.”– Anne Mertens

Hoe rolde jij in het fashion vak?

Ik ben afgestudeerd aan de opleiding Fashion Design aan de ArtEZ modeacademie in Arnhem. Nadat ik een aantal jaren had gewerkt voor nationale en internationale modemerken (vaak knitwear mode) heb ik Detale Studio opgericht. Ik wilde altijd al product design met fashion design combineren. En op dit moment volg ik dan ook écht mijn hart door draagbare ‘producten’ te ontwerpen in plaats van seizoensgebonden trendy collecties. Ik ben opgevoed door een ondernemer (mijn vader) en een ontzettend creatieve kleuterjuf (mijn moeder). We gingen altijd naar musea, tentoonstellingen, het theater en concerten. Ik ben dat altijd blijven doen en ontwikkelde mijn eigen stijl en creativiteit later in mijn leven.

Anne Mertens fashion

Beschrijf je creatieve proces

Check, check, dubbel check: ik ben echt een obsessieve lijstjesmaker! Ik kan simpelweg niet zonder. Per item dat ik wil ontwerpen maak ik een lijstje. Ik verzamel plaatjes, creëer een moodboard en combineer dat met de materialen die ik heb verzameld. En dan begin ik met tekenen. Eerst nog wat losjes uit de hand, totdat ik een goed gevoel heb over welke vorm ik zoek. Dan maak ik een technisch ontwerp op mijn computer. Daarmee ga ik naar het atelier waar ik een sample laat maken en samen ontwerpen we het patroon en het eerste sample ontwerp. Ik maak overal een sample van en na een paar aanpassingen kan de productie starten!

Anne Mertens creatieve proces

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Door te reizen, zeker weten. Voor mijn studio ben ik altijd en overal op de uitkijk naar materialen, het is namelijk het fundament van elk item. Ik ben altijd op zoek naar duurzame, sterke en comfortabele materialen. Ik verzamel een hele hoop, en laat ‘t vervolgens een tijdje liggen.

Anne Mertens inspiratie

Wie is je mentor?

De vrouw die mij het meest heeft geleerd over wat ik vandaag de dag doe is Elin Larsson. Ze is Sustainability Director bij Filippa K. Elin is zo ontzettend goed in haar vak, en is altijd op zoek naar het meest duurzame alternatief. Ze heeft mij ontzettend geïnspireerd en gaf mij een andere kijk op de mode-industrie. Trouwens, mijn moeder was ook mijn mentor, haha! Ze heeft mij altijd gemotiveerd en positief gehouden. Ze was de meest empathische vrouw die ik ooit heb gekend. Helaas is ze een paar jaar geleden overleden. Dat heeft mij nóg sterker gemaakt in het volgen van mijn dromen en ambities.

The art of creating . Wat betekent dat voor jou?

Alles. Creatieven veranderen continu de wereld zoals we ‘m nu kennen. Ik hoop dat ik ook een piepklein deel van die verandering mag uitmaken.

The art of creating

Welke kunstenaar moeten we zeker leren kennen?

Ik ben op dit moment geobsedeerd door het werk van de Nigeriaanse/New Yorkse kunstenares Toyin Ojih Odutola . Haar schilderijen zijn echt schitterend, ik kan er uren naar kijken. De fijnheid en tederheid die ik zie in haar werk inspireert me enorm. Ik vind het fantastisch om mensen te observeren. Mensen inspireren me, en Toyin schildert mensen in alledaagse situaties en is in staat om personages vast te leggen. En dan heb ik ‘t nog niet eens over haar kleurgebruik… Trouwens, kijk ook even naar het werk van de Nederlandse modefotograaf Maxime Cardol . Haar werk is prachtig. Ze heeft ook de eerste campagne en het lookbook van Detale Studio gefotografeerd.

Bestel nu een bos uit onze voorjaarscollectie ATELIER . En geef kleur aan je interieur… én atelier!

Anne Mertens

Meer over Anne en haar werk vind je op haar website .